Dawkowanie: żelazo i magnez w ciąży

dawka magnezu w ciąży - ważne porady

Ciąża to wyjątkowy okres w życiu kobiety. To nie tylko czas oczekiwania na narodziny dziecka, ale to również pora w której zwiększa się zapotrzebowanie  organizmu przyszłej mamy na składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne. Szczegółowe wartości zamieściłam w tabeli na końcu artykułu 🙂

Właściwy zestaw tych związków warunkuje prawidłowy rozwój twojego przyszłego dziecka oraz wpływa na właściwy przebieg ciąży, porodu, połogu a następnie laktację. Szczególnie istotne w czasie ciąży są: kw. foliowy, jod, witamina D i kwas DHA. Równie potrzebne są inne związki miedzy innymi: żelazo i magnez. Warto wiedzieć jaka dawka powinna być przyjmowana w ciąży!

Jak przyjmować żelazo i magnez w ciąży?

Żelazo jest jednym z najważniejszych pierwiastków w organizmie człowieka, jest składnikiem hemoglobiny i mioglobiny i w związku z tym uczestniczy w transporcie tlenu z płuc do wszystkich tkanek organizmu. Ponadto bierze udział w syntezie DNA oraz uczestniczy w odpowiedzi immunologicznej a także w usuwaniu szkodliwych substancji z organizmu

Objawy niedoboru żelaza:

  • anemia (niedokrwistość), która u ciężarnych, może prowadzić do
  • hipotrofia płodu,
  • wystąpienie porodu przedwczesnego oraz
  • zaburzenie czynności skurczowej macicy w trakcie porodu.

W ciąży, ze względu na szybsze zużycie żelaza, wzrost płodu i powiększanie się macicy, zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest większe. Normalna dieta pokrywa zapotrzebowanie ciężarnych tylko, w 40-80%, dlatego też w czasie ciąży (szczególnie w drugiej połowie) konieczna jest dodatkowa suplementacja tego pierwiastka.

Nadmiar żelaza

Należy jednak pamiętać, że nadmiar żelaza może prowadzić do:

  • przedwczesnego porodu,
  • nadciśnienia tętniczego,
  • nietolerancji glukozy
  • może skutkować niską masę urodzeniową dziecka

W związku z tym o suplementacji oraz o tym jak przyjmować żelazo i magnez powinien zadecydować lekarz, na podstawie aktualnych badań przyszłej mamy.

Dawka magnezu w ciąży – dlaczego jest tak ważna?

Magnez jest niezwykle istotnym makroelementem, który

  • aktywuje liczne enzymy,
  • uczestniczy w biosyntezie białek oraz
  • pełni istotną rolę w przewodnictwie nerwowym,
  • kurczliwości mięśni
  • procesach termoregulacji

Ponadto wpływa na mineralizację organizmu i kości oraz warunkuje prawidłowe ciśnienie krwi. W czasie ciąży, ze względu na zwiększanie się masy ciała przyszłej mamy jak również ze względu na potrzeby dziecka, zapotrzebowanie na magnez wzrasta z 320 mg do 360 mg na dobę.

Niedostarczanie  tego pierwiastka w trakcie ciąży może prowadzić do:

  • zwiększenia aktywności układu mięśniowo-nerwowego (drżenia mięśniowe, skurcze, drętwienie, drgawki),osłabienia mięśni, zaburzeń rytmu serca i apatii.

Właściwa dawka magnezu w ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia porodu przedwczesnego i rzucawki.

Najlepiej, aby witaminy i składniki mineralne (również żelazo i magnez) były dostarczane wraz z pożywieniem. Niestety czasem jest to niewystarczające. Wtedy związki te należy suplementować, poprzez przyjmowanie odpowiednich produktów, dostępnych w aptece. Trzeba tylko pamiętać o tym, że zarówno niedobór, jak i nadmiar może być groźny dla rozwoju dziecka. Dlatego też najlepiej, aby stosowanie takich preparatów było skonsultowane z lekarzem lub farmaceutą oraz pamiętać o tym jak ważne są badania w pierwszych tygodniach ciąży. Ważne jest także, aby konsultować z lekarzem leki na przeziębienie w ciąży.

Zalecane dzienne normy spożycia witamin i składników mineralnych przed i w czasie ciąży

Zalecane dzienne normy spożycia witamin i składników mineralnych przed i w czasie ciąży
 dla kobiet  przykłady produktów spożywczych bogatych w witaminy i składniki mineralne
Witamina A [µg]700770olej, wątroba, masło, mleko i jego przetwory, czerwone, żółte, pomarańczowe i ciemnozielone warzywa (marchew, dynia, papryka, nać pietruszki, szpinak, botwinka, brokuły, pomidory) i owoce (wiśnie, pomarańcze, brzoskwinie)
Witamina B1 [mg]1,11,4mięso wieprzowe (schab, polędwica), kasze, nasiona roślin strączkowych
Witamina B2 [mg]1,11,4podroby, mleko i jego przetwory, jaja, nasiona roślin strączkowych, kasza jaglana
Witamina PP [mg]1418podroby (wątroba), mięso z piersi kurczaka i udźca indyka, drożdże, nasiona roślin strączkowych, korzeń pietruszki
Cholina [mg]425450żółtko jaja kurzego, podroby, kiełki pszenicy, nasiona roślin strączkowych, kiełki pszenicy, orzechy, ryby
Kwas pantotenowy [mg]56pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych
Witamina B6 [mg]1,31,9warzywa liściaste (szpinak, kapusta), kiełki pszenicy, drożdże, awokado, soja, groszek zielony, fasola, orzechy włoskie i ziemne, banany, warzywa skrobiowe, mąka, nabiał, mięso drobiowe, ryby, jaja
Biotyna [µg]3030podroby, nasiona roślin strączkowych, drożdże
Witamina B12 [µg]2,42,6mięso i jego przetwory, jaja, ryby, mleko i jego przetwory
Witamina C [mg]7585natka pietruszki, czerwona papryka, warzywa kapustne, owoce jagodowe, cytrusy
Witamina D [µg]55ryby morskie, olej rybny, mięso, produkty mleczne
Witamina E [µg]810oleje, oliwa z oliwek, oliwki, orzechy, migdały, nasiona słonecznika, dyni, sezamu, avocado, rośliny strączkowe, kiełki pszenicy
Witamina K5555kapusta włoska, szpinak, brokuły, brukselka, sałata, natka pietruszki, oleje roślinne, orzechy
Kwas foliowy/foliany [µg]400600warzywa liściaste (sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafiory, brukselka), rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, soja, bób, zielony groszek), warzywa (pomidory, buraki), orzechy, słonecznik, ziarna zbóż, owoce (pomarańcze, banany, awokado), drożdże, produkty nabiałowe, mięso (wątroba), jaja
Wapń [mg]10001000mleko i jego przetwory
Fosfor [mg]700700sery podpuszczkowe, kasza gryczana,  ryby, podroby, mięso, ciemne pieczywo, jaja
Magnez [mg]320360przetwory zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, kakao, gorzka czekolada, sery podpuszczkowe, ziemniaki, ryby, niektóre warzywa
Żelazo [mg]1827podroby (wątroba, nerki), natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych, groch, fasola, pełne ziarna zbóż, wątroba, jaja, mięso, ciemne pieczywo, jaja, ostrygi,  wołowina, krewetki, indyk, wzbogacone płatki śniadaniowe, groch, soczewica
Cynk [mg]811ciemne pieczywo, sery podpuszczkowe, mięso, wątroba, kasza gryczana, jaja
Miedź [mg]0,91wątroba, zarodki i otręby pszenne, płatki owsiane, orzechy, kakao, nasiona słonecznika
Jod [µg]150220skorupiaki, mięczaki, ryby,
Selen [µg]5560podroby (nerki), skorupiaki, ryby, czosnek, grzyby, nasiona roślin strączkowych
Fluor [mg]33herbata, produkty zbożowe, sery podpuszczkowe, ryby
źródło: Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia 2012, Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Wyd. 1., PZWL.,Warszawa 2008

Autorka:

Mama farmaceutka

Magdalena Stolarczyk
www.farmaceuta-radzi.pl

Klaudia

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *