Zalety karmienia piersią. Poznaj najważniejsze korzyści i zasady

Zalety karmienia piersią i korzyści dla dziecka

Karmienie naturalne niemowlęcia oznacza karmienie wyłącznie mlekiem kobiecym przez okres pierwszych sześciu miesięcy życia, z wprowadzeniem pokarmów uzupełniających po rozpoczęciu siódmego miesiąca życia i kontynuacją karmienia mlekiem kobiecym do końca pierwszego roku życia.

Skład i właściwości pierwszego mleka matki 

Mleko matki zabezpiecza indywidualne potrzeby dziecka, jego skład nie jest stały, zmienia się w trakcie laktacji, a nawet podczas pojedynczego karmienia.

Wyróżnia się następujące rodzaje pokarmu:

  • siara: 1-5 dni laktacji, wysoka zawartość białka i slgA /gęsta, lepka wydzielina/
  • mleko przejściowe: 6-15 dnia laktacji, wysoka zawartość białka /żółtawe, gęste/
  • mleko dojrzałe: powyżej 15 dnia laktacji, niższa zawartość białka, wyższa tłuszczu /mniej gęste, bogatsze kalorycznie/

Mleko Mamy zawiera około 70 kcal/100 ml

  • Jest w nim mniej białka niż w mleku krowim.
  • Porcje najbardziej sycące wytwarzane są po 5-10 minutach karmienia.

Głównym białkiem są α-laktoalbumina i kazeina.

Wśród aminokwasów jest większa zawartość cystyny i tauryny.

Najważniejszym węglowodanem jest laktoza, wykorzystywana w procesach energetycznych oraz jako składnik podczas dojrzewania układu nerwowego. Istotne znaczenie mają zawarte w mleku długołańcuchowe nienasycone kwasy tłuszczowe.

Trzykrotnie niższa zawartość sodu w stosunku do mleka krowiego chroni niemowlę przed nadmiernym obciążeniem nerek.

Wapń i żelazo zawarte w pierwszym mleku matki są przez dziecko lepiej wykorzystywane.

Karmienie naturalne a odporność dziecka

Istnieje bardzo wiele zalet karmienia piersią dla dziecka. Przede wszystkim spełnia ogromną rolę w funkcjonowaniu mechanizmów obronnych poprzez:

  • czynniki przeciw infekcyjne
  • składniki konieczne do tworzenia tolerancji immunologicznej
  • czynniki sprzyjające dojrzewaniu immunologicznemu
  • składniki przeciwzapalne
  • Czynniki aktywne immunologicznie

Komórki: makrofagi, limfocyty B i T, neutrofile, eozynofile

Immunoglobuliny: sIgA, sIgG, sIgM

Inne: 

  • Zmniejszenie ryzyka chorób infekcyjnych przewodu pokarmowego zwłaszcza biegunki infekcyjnej
    • Zmniejszenie ryzyka chorób alergicznych, w tym atopowego zapalenia skóry
    • Zmniejszenie ryzyka zakażeń układu oddechowego, zwłaszcza zapalenia ucha środkowego
    • Zmniejszenie ryzyka otyłości
    • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych chorób autoimmunologicznych i nowotworów
    • Białka i pozabiałkowe związki azotowe w pokarmie kobiecym i mleka krowim

Zasady karmienia piersią

  • należy dążyć do pierwszego przystawienia noworodka w 1 godzinę po narodzinach;
  • częstotliwość karmienia powinno ustalać dziecko, przerwa wynosi zwykle 2-3 godziny;
  • na prawidłową laktację mają wpływ – regularne przystawianie do piersi, obfita podaż płynów, stan emocjonalny;
  • kontrola masy ciała – z reguły 1 raz na tydzień, prawidłowy przyrost zwykle wynosi 150-200g na tydzień w pierwszym półroczu, potem 100 g na tydzień;
  • unikanie dokarmiania glukozą i mieszankami mlecznymi i używania smoczka zanim odruch ssania zostanie utrwalony.

Stosowanie karmienia naturalnego powinno być dostosowane do potrzeb mamy i dziecka. Zwykle zakończenie karmienia pokarmem mamy następuje między 1 a 3 rokiem życia. Następnie ważnym etapem jest wprowadzanie nowych pokarmów u niemowląt karmionych piersią. Chcesz dowiedzieć się więcej i mieć większą wiedzę w tym temacie. Znajdź ciekawe książki dla przyszłych mam i bądź spokojna jeszcze przed narodzinami dziecka! 

wg. J. Książyk, „Żywność dla zdrowia”, 2008.08.07

Emilia Jaśniewska – położna

Dobre ręce polskich położnych

Klaudia

2 komentarze

  1. Justyna

    Objawy odwodnienia przy biegunce sucha pieluszka to chyba się wyklucza

    Odpowiedz
  2. Grażyna

    Moja wnuczka skończyła w kwietniu 2 lata. Czasami jej „wyjdzie słowo mama” ale cały czas coś gada ale nie są to słowa.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *