Karmienie naturalne niemowlęcia oznacza karmienie wyłącznie mlekiem kobiecym przez okres pierwszych sześciu miesięcy życia, z wprowadzeniem pokarmów uzupełniających po rozpoczęciu siódmego miesiąca życia i kontynuacją karmienia mlekiem kobiecym do końca pierwszego roku życia.
Skład i właściwości pierwszego mleka matki
Mleko matki zabezpiecza indywidualne potrzeby dziecka, jego skład nie jest stały, zmienia się w trakcie laktacji, a nawet podczas pojedynczego karmienia.
Wyróżnia się następujące rodzaje pokarmu:
- siara: 1-5 dni laktacji, wysoka zawartość białka i slgA /gęsta, lepka wydzielina/
- mleko przejściowe: 6-15 dnia laktacji, wysoka zawartość białka /żółtawe, gęste/
- mleko dojrzałe: powyżej 15 dnia laktacji, niższa zawartość białka, wyższa tłuszczu /mniej gęste, bogatsze kalorycznie/
Mleko Mamy zawiera około 70 kcal/100 ml
- Jest w nim mniej białka niż w mleku krowim.
- Porcje najbardziej sycące wytwarzane są po 5-10 minutach karmienia.
Głównym białkiem są α-laktoalbumina i kazeina.
Wśród aminokwasów jest większa zawartość cystyny i tauryny.
Najważniejszym węglowodanem jest laktoza, wykorzystywana w procesach energetycznych oraz jako składnik podczas dojrzewania układu nerwowego. Istotne znaczenie mają zawarte w mleku długołańcuchowe nienasycone kwasy tłuszczowe.
Trzykrotnie niższa zawartość sodu w stosunku do mleka krowiego chroni niemowlę przed nadmiernym obciążeniem nerek.
Wapń i żelazo zawarte w pierwszym mleku matki są przez dziecko lepiej wykorzystywane.
Karmienie naturalne a odporność dziecka
Istnieje bardzo wiele zalet karmienia piersią dla dziecka. Przede wszystkim spełnia ogromną rolę w funkcjonowaniu mechanizmów obronnych poprzez:
- czynniki przeciw infekcyjne
- składniki konieczne do tworzenia tolerancji immunologicznej
- czynniki sprzyjające dojrzewaniu immunologicznemu
- składniki przeciwzapalne
- Czynniki aktywne immunologicznie
Komórki: makrofagi, limfocyty B i T, neutrofile, eozynofile
Immunoglobuliny: sIgA, sIgG, sIgM
Inne:
- Zmniejszenie ryzyka chorób infekcyjnych przewodu pokarmowego zwłaszcza biegunki infekcyjnej
- Zmniejszenie ryzyka chorób alergicznych, w tym atopowego zapalenia skóry
- Zmniejszenie ryzyka zakażeń układu oddechowego, zwłaszcza zapalenia ucha środkowego
- Zmniejszenie ryzyka otyłości
- Zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych chorób autoimmunologicznych i nowotworów
- Białka i pozabiałkowe związki azotowe w pokarmie kobiecym i mleka krowim
Zasady karmienia piersią
- należy dążyć do pierwszego przystawienia noworodka w 1 godzinę po narodzinach;
- częstotliwość karmienia powinno ustalać dziecko, przerwa wynosi zwykle 2-3 godziny;
- na prawidłową laktację mają wpływ – regularne przystawianie do piersi, obfita podaż płynów, stan emocjonalny;
- kontrola masy ciała – z reguły 1 raz na tydzień, prawidłowy przyrost zwykle wynosi 150-200g na tydzień w pierwszym półroczu, potem 100 g na tydzień;
- unikanie dokarmiania glukozą i mieszankami mlecznymi i używania smoczka zanim odruch ssania zostanie utrwalony.
Stosowanie karmienia naturalnego powinno być dostosowane do potrzeb mamy i dziecka. Zwykle zakończenie karmienia pokarmem mamy następuje między 1 a 3 rokiem życia. Następnie ważnym etapem jest wprowadzanie nowych pokarmów u niemowląt karmionych piersią. Chcesz dowiedzieć się więcej i mieć większą wiedzę w tym temacie. Znajdź ciekawe książki dla przyszłych mam i bądź spokojna jeszcze przed narodzinami dziecka!
wg. J. Książyk, „Żywność dla zdrowia”, 2008.08.07
Emilia Jaśniewska – położna
Dobre ręce polskich położnych
0 komentarzy