Dieta kobiety ciężarnej - czego unikać?

Dieta dla kobiety ciężarnej

Dieta kobiety ciężarnej ma niebagatelny wpływ na prawidłowy rozwój malucha. Prócz przestrzegania ogólnych zasad zdrowego odżywiania, należy również pamiętać o kilku produktach, które, niestety, trzeba pożegnać na czas ciąży. Jaka dieta dla kobiet w ciąży jest najlepsza?

Produkty zakazane w diecie kobiety ciężarnej

Kiedy dowiesz się, że zostaniesz mamą, powinnaś jak najszybciej zrewidować swoją dietę, by usunąć (bądź mocno ograniczyć) z niej szkodliwe dla dziecka produkty. Jednym z takich produktów są wszelkie dania, które zawierają szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Związki te są przyczyną rozwoju chorób cywilizacyjnych, a znajdziemy je w wysoko przetworzonej żywności: pizzy, frytkach, gotowych do podgrzania daniach obiadowych, a także w różnego rodzaju słodyczach. Prócz tego, że są szkodliwe dla samej mamy, ponieważ przenikają również przez barierę łożyskową oraz dostają się do mleka, mogąc wywołać w skrajnych przypadkach nawet stan przedrzucawkowy, zaburzenia rozwoju płodu i alergie u dziecka.

Kobiety w ciąży nie powinny spożywać także surowego mięsa, jajek czy ryb. Tatar, sushi z surowej ryby i krwiste steki muszą więc pójść w odstawkę. A wszystko to ze względu na zwiększone ryzyko zatrucia pokarmowego. Dlatego warto wiedzieć czego unikać w ciąży.

Większość pań zdaje już sobie sprawę z tego, że alkohol jest kompletnie zakazany w trakcje ciąży, ale warto to powtórzyć. Spodziewając się dziecka nie można sięgnąć nawet po lampkę wina czy szklankę piwa, gdyż każda ilość alkoholu może wywołać zaburzenia rozwoju płodu.

Nie poleca się także spożywania zbyt dużej ilość cukru. Przede wszystkim dlatego, że przyczynia się on do szybszego gromadzenia zbędnych kilogramów, które może być później trudno zrzucić po ciąży. Ponadto nadmiar cukru może wywołać cukrzycę ciążową oraz zwiększyć ryzyko otyłości i cukrzycy typu drugiego u nienarodzonego dziecka.

Do zakazanych produktów należy także wątróbka zawierająca bardzo dużo witaminy A, której nadmiar jest dla dziecka toksyczny i może wywołać uszkodzenia płodu.

Produkty, których lepiej unikać w ciąży

Istnieje również grupa produktów, które co prawda są dopuszczalne w diecie ciężarnej, ale z pewnymi ograniczeniami. Przykładem są sery pleśniowe, które spożywane na zimo mogą zawierać groźne bakterie Listerii. Dlatego w ciąży można je spożywać tylko po poddaniu prawidłowej obróbce termicznej.

Obostrzenia dotyczą również kawy, a raczej ilości kofeiny. Lekarze zalecają, by unikać spożywania czarnego napoju, ale tylko przez pierwsze trzy miesiące ciąży. Potem można pić kawę, ale należy ograniczyć ilość kofeiny do 200 mg dziennie.

Nie poleca się także pić herbat ziołowych na własną rękę. Zioła mają często bardzo silne działanie i mogą niekorzystnie wpływać na rozwój płodu, a nawet wywołać poronienie. Dobrze więc najpierw dowiedzieć się, które zioła mogą być spożywane przez kobiety w ciąży i w jakich ilościach.

Zaskoczyć mogą was za to obostrzenia co do kiełków, uważanych za bogactwo składników odżywczych. I tak jest, ale w tych sklepowych równie szybko rozwijają się szkodliwe grzyby i pleśnie mogące wywołać zatrucie pokarmowe. Dlatego kobiety ciężarne powinny sięgnąć po kiełki z własnej hodowli i skrupulatnie je myć przed spożyciem.

Dieta dla kobiet w ciąży

Pamiętajcie, że wasza dieta jest bardzo ważna dla przyszłego zdrowia waszych dzieci. Jeśli nie chcecie, by malec zmagał się z nietolerancjami, alergiami objawiającymi się np. męczącym katarem u niemowlaka, to warto przemyśleć swój jadłospis i sięgnąć po naturalne, pełne zdrowia produkty, a zrezygnować z tych, które mogą wywołać skutki uboczne. Pamiętaj, że dbając o siebie, zapewniasz swojemu maluszkowi zdrowy start w życie. Zadbaj o prawidłową dietę w ciąży. 

Klaudia

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *