Zalety karmienia piersią. Poznaj najważniejsze korzyści i zasady

Zalety karmienia piersią i korzyści dla dziecka

Karmienie naturalne niemowlęcia oznacza karmienie wyłącznie mlekiem kobiecym przez okres pierwszych sześciu miesięcy życia, z wprowadzeniem pokarmów uzupełniających po rozpoczęciu siódmego miesiąca życia i kontynuacją karmienia mlekiem kobiecym do końca pierwszego roku życia.

Skład i właściwości pierwszego mleka matki 

Mleko matki zabezpiecza indywidualne potrzeby dziecka, jego skład nie jest stały, zmienia się w trakcie laktacji, a nawet podczas pojedynczego karmienia.

Wyróżnia się następujące rodzaje pokarmu:

  • siara: 1-5 dni laktacji, wysoka zawartość białka i slgA /gęsta, lepka wydzielina/
  • mleko przejściowe: 6-15 dnia laktacji, wysoka zawartość białka /żółtawe, gęste/
  • mleko dojrzałe: powyżej 15 dnia laktacji, niższa zawartość białka, wyższa tłuszczu /mniej gęste, bogatsze kalorycznie/

Mleko Mamy zawiera około 70 kcal/100 ml

  • Jest w nim mniej białka niż w mleku krowim.
  • Porcje najbardziej sycące wytwarzane są po 5-10 minutach karmienia.

Głównym białkiem są α-laktoalbumina i kazeina.

Wśród aminokwasów jest większa zawartość cystyny i tauryny.

Najważniejszym węglowodanem jest laktoza, wykorzystywana w procesach energetycznych oraz jako składnik podczas dojrzewania układu nerwowego. Istotne znaczenie mają zawarte w mleku długołańcuchowe nienasycone kwasy tłuszczowe.

Trzykrotnie niższa zawartość sodu w stosunku do mleka krowiego chroni niemowlę przed nadmiernym obciążeniem nerek.

Wapń i żelazo zawarte w pierwszym mleku matki są przez dziecko lepiej wykorzystywane.

Karmienie naturalne a odporność dziecka

Istnieje bardzo wiele zalet karmienia piersią dla dziecka. Przede wszystkim spełnia ogromną rolę w funkcjonowaniu mechanizmów obronnych poprzez:

  • czynniki przeciw infekcyjne
  • składniki konieczne do tworzenia tolerancji immunologicznej
  • czynniki sprzyjające dojrzewaniu immunologicznemu
  • składniki przeciwzapalne
  • Czynniki aktywne immunologicznie

Komórki: makrofagi, limfocyty B i T, neutrofile, eozynofile

Immunoglobuliny: sIgA, sIgG, sIgM

Inne: 

  • Zmniejszenie ryzyka chorób infekcyjnych przewodu pokarmowego zwłaszcza biegunki infekcyjnej
    • Zmniejszenie ryzyka chorób alergicznych, w tym atopowego zapalenia skóry
    • Zmniejszenie ryzyka zakażeń układu oddechowego, zwłaszcza zapalenia ucha środkowego
    • Zmniejszenie ryzyka otyłości
    • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych chorób autoimmunologicznych i nowotworów
    • Białka i pozabiałkowe związki azotowe w pokarmie kobiecym i mleka krowim

Zasady karmienia piersią

  • należy dążyć do pierwszego przystawienia noworodka w 1 godzinę po narodzinach;
  • częstotliwość karmienia powinno ustalać dziecko, przerwa wynosi zwykle 2-3 godziny;
  • na prawidłową laktację mają wpływ – regularne przystawianie do piersi, obfita podaż płynów, stan emocjonalny;
  • kontrola masy ciała – z reguły 1 raz na tydzień, prawidłowy przyrost zwykle wynosi 150-200g na tydzień w pierwszym półroczu, potem 100 g na tydzień;
  • unikanie dokarmiania glukozą i mieszankami mlecznymi i używania smoczka zanim odruch ssania zostanie utrwalony.

Stosowanie karmienia naturalnego powinno być dostosowane do potrzeb mamy i dziecka. Zwykle zakończenie karmienia pokarmem mamy następuje między 1 a 3 rokiem życia. Następnie ważnym etapem jest wprowadzanie nowych pokarmów u niemowląt karmionych piersią. Chcesz dowiedzieć się więcej i mieć większą wiedzę w tym temacie. Znajdź ciekawe książki dla przyszłych mam i bądź spokojna jeszcze przed narodzinami dziecka! 

wg. J. Książyk, „Żywność dla zdrowia”, 2008.08.07

Emilia Jaśniewska – położna

Dobre ręce polskich położnych

Klaudia

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *